KUCHNIA DALMATYŃSKA

Region ten charakteryzuje się tzw. zdrową żywnością i mało tłustą kuchnią (większość potraw gotowana jest na wodzie lub przyrządzana na grillu). Do wszystkiego stosuje się oliwę z oliwek. Obiat popijając bevandą (wino+woda). Kuchnia Dalmatyńska jest bardzo uboga regionalne w desery. Tradycyjne desery Dalmacji to:
to mini pączki z rodzynkami, lokalną naleweką i skórką cytryny. Rozeta to. Hum ciasto z fig i rozmaryny pochodzi z wyspy Vis.

Pršut

Jest punktem początkowym każdego restauracyjnego menu i każdej uroczystości w Chorwacji. Jest to solona i suszona na wietrze szynka wieprzowa. Najlepszy krajowy pršut powstaje z małą pomocą natury. Jesień, wczesna zima i lokalna bura są odpowiedzialne za jego teksturę i smak. Najbardziej ceniony jest pršut z Drniša, małego miasteczka w pobliżu Szybeniku. Podczas pobytu w Chorwacji musicie koniecznie go skosztować.


Paški sir

to nazwa sera z wyspy Pag, a produkowany jest z mleka owiec, które swobodnie pasą się na górzystych pastwiskach, bogatych w aromatyczne rośliny. I właśnie ten sposób wyżywienia owiec daje temu serowi szczególny pikantny smak. Jest to twardy ser, tradycyjnie krojony w grube, trójkątne.


Peka

to właściwie nazwa sposobu przygotowania potraw, na wspomnienie, którego każdemu w Chorwacji cieknie ślinka. Reprezentacyjne danie kuchni dalmatyńskiej. Proces przygotowania jest następujący: wszystkie składniki np. jagnięcina lub ośmiornica w kombinacji z różnymi warzywami są przykrywane peką, czyli ciężką, żelazną pokrywą, która jest następnie umieszczana pod żarzącym się węglem.


Pašticada

to nazwa tradycyjnej potrawy z Dalmacji, której głównym składnikiem jest wołowina. Danie jest prawdziwą ucztą, która jednak wymaga maratońskich przygotowań. Przed samym gotowaniem, które trwa kilka godzin, mięso trzeba marynować 24 godziny w czerwonym winie z dodatkiem czosnku, pieprzu, rozmarynu, goździków i szałwii. W czasie samego gotowania wszystko dodatkowo wzbogaca się cebulą, suszonymi śliwkami, marchewką i gałką muszkatową. W rezultacie otrzymujemy gęsty, ciemny sos, pełen smaku. Tradycyjnie pašticada jest podawana z niokami z ziemniaków (podobne do polskich kopytek).


Crni rižot

to kolejna potrawa kuchni dalmatyńskiej, której obowiązkowo należy spróbować. Jest to morski delikates, którego głównym składnikiem jest mątwa. To właśnie jej ciemny „atrament” nadaje temu daniu szczególnego śródziemnomorskiego smaku. Crni rižot najlepszy jest z odrobiną tartego twardego sera. Na pewno po zwiedzaniu poleci to danie polski przewodnik Split jak równiez przewodnik Trogir.

Soparnik

To pikantny placek wypełniony botwiną. To tradycyjna dalmatyńska potrawa, typowa dla regionu Poljica w środkowej Dalmacji niedaleko Splitu. Chorwackie Ministerstwo Kultury zadeklarowało soparnik, jako niematerialne dziedzictwo kulturowe Chorwacji. Od dziesięciu lat, w lipcu, w Dugi Rat, odbywa się każdego roku festiwal Soparnik.

Gregada

Typowa potrawa dalmatyńska greagada to gulasz rybny gotowany z białego wina, pietruszki, cebuli, czosnku, kaparów, solonych sardeli i ziemniaków. To danie jest bardzo typowe dla centralnych wysp Dalmacji, szczególnie na wyspie Hvar.

Punjene paprike

Papryka jest nadziewana mięsem mielonym, ryżem i przyprawami, gotowana z sosem pomidorowym. Nadziewana papryka jest jedzona w całej Chorwacji, jedyną rzeczą, która różni się w różnych regionach, to wybór mielonego mięsa używanego w przepisie. Podczas gdy w Dalmacji będzie to głównie cielęcina, w Slawonii mięso mielone będzie przeważnie wieprzowe. Nadziewane papryki są zazwyczaj podawane z puree z ziemniaków.

Sarma –

mięso mielone i ryż z przyprawami, ale przy, farsz owija się w liście kapusty zamiast wypełniać nim paprykę.

Ryby na grillu krewetki małże

undefined W Chorwacji nad wybrzeżem rosną piekne słodkie domowe cytrusy każdego koloru, figi, granaty, manjigi, zizule, winogrona, kiwi, arbuzy, melony, brzoskwinie, kasztany i chlebek świętojański. Z tych przepysznych owoców często są przerabiane przeróżne przetwory i nalewki. Region Dalmacji ma też swoje charakterystyczne warzywa takie jak blitwa (przypomina duży szpinak) bakłażany, kabaczki, rukola, szparagi, karczochy, cykoria, oliwki oraz przeróżnego rodzaju zioła, które stanowią świeżą wspaniałą przyprawę do dań mięsnych czy rybnych lub produkcji rakiji ziołowej.

Chorwacja posiada jedna z najlepszych oliw na świecie wielokrotnie wyróżniana złotą lub platynową odznaką. Chorwacka oliwa nie jest tania, ale cena jest adekwatna do jakości.

Te wszystkie wspaniałe walory kuchni Dalmatyńskiej poleci Wam: Polski Przewodnik Split i Polski przewodnik Trogir

https://www.facebook.com/roman.przewodnik.chorwacja.split.trogir

Googluj w wyszukiwarkach a znajdziesz mnie Przewodnik Split, Polski Przewodnik Split, Przewodnik polski Split, Przewodnik po polsku Split, Split po polsku z przewodnikiem, Split z przewodnikiem po polsku, Split z przewodnikiem polskim, Przewodnik Split, Przewodnik Chorwacja , wycieczki Chorwacja , atrakcje wakacje w Chorwacji , wycieczki w Chorwacji , wycieczki ze Splitu , wycieczki Split , Chorwacja polskie wycieczki , Split polskie wycieczki, przewodnik Chorwacja, Chorwacja przewodnik, przewodnik po Chorwacji, polski przewodnik po Chorwacji, polski przewodnik Chorwacja, zwiedzaj Chorwację, zwiedzam Chorwację, kuchnia Chorwacji, kuchnia śródziemnomorska, kuchnia Chorwacji – Nie zwlekaj, rezerwuj zwiedzanie Splitu po polsku z Halo Split. To polska marka przewodnika i tłumacza w Chorwacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *